MATERIAALIONNELLISUUS ELI EROON PIKAMUODISTA JA KOHTI LAADUKKAAMPIA SECOND HAND -LÖYTÖJÄ

Jos ostan kaupasta aivan uuden vaatteen, pyrin siihen, että se olisi malliltaan tarpeeksi ajaton ja materiaaliltaan kestävä, sillä haluan ostaa vaatekappaleita, jotka säilyisivät käyttökelpoisina vuosia, mieluiten vuosikymmeniä. Silloin sitä ei ainakaan olisi valmistettu ihan turhaan. Tuntuu nimittäin pahalta, että vaatekaupat ovat täynnä huonoista materiaaleista huonosti valmistettua pikamuotia, jota varten on käytetty valtavasti luonnonvaroja ja saastutettu ympäristöä, mutta jota ei ole edes suunniteltu kestämään. 

Yleensä välttelen keinokuituja, kuten akryyliä ja polyesteriä, ja suosin luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa, villaa, silkkiä, nahkaa ja pellavaa tai “puoliluonnonmateriaaleja”, kuten viskoosia, sillä oman kokemukseni mukaan ne ovat keinokuituja kestävämpiä ja käytännöllisempiä. Polyesteristä valmistettu vaate nukkaantuu usein hetkessä, kun taas laadukas puuvilla säilyy sileänä sukupolvelta toiselle. Villasta valmistettu neule lämmittää talvipakkasilla oikeasti, toisin kuin akryyliversio, joka on käytännössä muovia. Toki luonnonmateriaaleissakin on suuria laatueroja, ja saman vaatemerkin sisälläkin voi olla paljon vaihtelua laadussa. Materiaalin lisäksi vaatteen kestävyyttä arvioidessa on syytä tarkistaa muitakin asioita, kuten saumat, vetoketjut, napit ja muut yksityiskohdat.

Kirppariostoksilla en ole välttämättä aivan yhtä laatutietoinen, sillä ajattelen, että on parempi, että jonkun poisheittämä vaate päätyy käyttöön kuin kaatopaikalle, vaikkei se olisikaan aivan huippulaadukas. Sen valmistukseen kun on kuitenkin käytetty paljon luonnonvaroja. En kuitenkaan yleensä ole valmis maksamaan kirpparivaatteista muutamaa euroa enempää. Onkin harmi, että ainakin Oulun kirppareilla monilla myyjillä tuntuu olevan välillä hinnoitteluntaju pahasti hukassa, ja käytetyistä, jo hieman nuhjuisistakin ketjuliikkeiden vaatteista saatetaan pyytää todella suuria summia.

Materiaalilappuja kannattaa silti syynätä läpi kirppareillakin, sillä silloin saattaa tehdä todellisia löytöjä, joista voi maksaakin hieman enemmän kuin kirppisvaatteesta yleensä. Esimerkiksi näiden kuvien Gantin mekkoa pidän tosi hyvänä kirppislöytönä. Se on valmistettu silkistä ja kunnoltaan virheetön, mihin nähden maksoin siitä mielestäni varsin vähän: 27 euroa. Ennen ostamista tarkistin, paljonko Gantin mekot maksavat uutena, ja huomasin hintojen liikkuvan lähes 200 euron luokassa. Maksamani hinta oli kohtuullinen senkin takia, että mekko on varsin monikäyttöinen: Se sopi hyvin Ljubljanaan launtai-illan viinilasilliselle, mutta voisin pukea sen myös joihinkin kesäjuhliin juhlavien asusteiden kanssa ja jopa arkeen muhkean neuleen ja matalien kenkien kaveriksi.

Ostin mekon käytettyjen vaatteiden nettikaupasta Rekki.fi:stä. Suosittelen lämpimästi Rekkiä ja vastaavia nettikirppareita varsinkin sellaisille ihmisille, joiden mielestä kirppareiden kiertely on liian vaivalloista ja aikaavievää tai jotka ärsyyntyvät siitä, että kirppiksillä on niin valitettavan usein myynnissä tosi huonolaatuisia tai jopa likaisia ja rikkinäisiä vaatteita. Esimerkiksi Rekin valikoimaa voi selata kategorioittain ja rajata hakuaan vaikkapa tietyn värin, koon tai tuotemerkin mukaan, joten second hand -shoppailu on tehty hyvin helpoksi. Vaatteet ovat varmuudella puhtaita ja ehjiä ja tulevat perille parin päivän kuluessa tilauksesta. Hinnat ovat tietenkin hieman korkeampia kuin tavallisilla kirpputoreilla, mutta silti mielestäni hyvin kohtuullisia.

Korvikset/Earrings – Second Hand/Niin Mua

Kaulakoru/Necklace – Mummuni vanha/Used to belong to my grandmother

Mekko/Dress – Second hand Gant/Rekki.fi

Laukku/Bag – Vintage/Niin Mua

Kello/Watch – DKNY

Kengät/Shoes – Second Hand/Niin Mua

Toivon, että tämä tai muutkaan blogitekstini eivät kuulosta saarnaavilta, sillä siihen en todellakaan pyri. En ole itse missään nimessä mikään ekologisuuden malliesimerkki, sillä kaikista parastahan olisi omistaa vaatteita mahdollisimman vähän, ja kuten jo ensimmäisessä postauksessani kerroin, minä omistan niitä melko paljon. Olen kuitenkin mielestäni onnistunut löytämään hyviä keinoja tehdä vaatehankintojen suhteen ekologisempia valintoja tyylistäni tinkimättä, ja minusta on mukavaa jakaa näitä vinkkejä myös muille.

Kiinnitätkö sinä huomiota vaatteiden valmistusmateriaaleihin ja kestävyyteen?

When second hand shopping, always check the material tags and you can find a real bargain! For example, this second hand Gant dress is pure silk and it’s in perfect condition but I only paid 27 euros for it. The original price must have been many times higher. The photos were taken on a Saturday night at the end of August in Ljubljana, Slovenia.

w/ ♥, Hanna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.