KESKI-EUROOPAN SYKSY

Suunnittelen jatkuvasti muuttoa johonkin Keski-Euroopan suurkaupunkiin. Haaveilen varsinkin syksyistä siellä, sillä minun ajautuksissani Keski-Euroopan syksy on lempeä. Ilmassa on aavistus raikkautta, mutta kesän kuumuus hehkuu vielä asvaltista ja kivitalojen seinistä. Kaduilla kulkijat ovat pukeneet takit päälleen ja vaihtaneet sandaalinsa nilkkureihin vain siksi, että niin kuuluu syksyisin tehdä, eivät siksi, etteivät muuten tarkenisi. Aurinko paistaa hieman matalammalta kuin kesällä ja värjää koko kaupungin lämpimänsävyisellä keltaisella. Sunnuntaisin nauravat ihmiset istuvat höyryävien kuppiensa kanssa kahviloiden terasseilla aurinkolasit päässään tai ulkoiluttavat koiriaan kauniissa puistoissa keltaisten ja oranssien vaahteranlehtien leijaillessa nurmikolle ja oravien kerätessä tammenterhoja talvivarastoihinsa.

Viikko sitten sunnuntaina meille oululaisillekin suotiin kerrankin yksi sellainen keskieurooppalaisen lämmin  syyspäivä, ja sain vihdoinkin pukeutua niin kuin olen aina syksyisin haaveillut: heittää huolettomasti nahkatakin hihattoman kesämekon päälle, pukea nilkkurit, mutta jättää sääret paljaiksi ja panna päähäni baskerin pelkästään ulkonäkösyistä, en pitääkseni pääni lämpimänä. Tuona päivänä olin ihan hölmön onnellinen kaikesta tästä ja hymyilin taukoamatta – ja kerrankin palelematta. Tiedän kyllä, että ilmastonmuutos lisää tuollaisten lämpöennätyksien todennäköisyyksiä, ja olen siitä huolissani ja yritän koko ajan tehdä omilla valinnoillani enemmän sen hidastamiseksi. En silti pysty olemaan saati halua olla nauttimatta lämpimistä säistä silloin harvoin, kun sellaisia saamme. Yleensähän täällä meillä syyspukeutuminen tarkoittaa valuvia sukkahousuja, paksuja kutittavia villapaitoja sekä pakollisia pipoja, hanskoja ja kaulahuiveja eli kaikkea sellaista hankalaa ja ärsyttävää, mikä ei koskaan näytä hyvältä ja minkä pukemiseen menee kaiken lisäksi tuhottomasti aikaa. Ja silti aina palelee.

Baskeri/Beret – Vintage/Niin Mua

Korvikset/Earrings – Second hand Aarikka/Niin Mua

Kaulakori/Necklace – Pieni kauppa Berliinissä/A small shop in Berlin

Takki/Jacket – Vintage/Niin Mua

Mekko/Dress – Second hand Mango/Rekki.fi

Laukku/Bag – Vintage/Hillhouse Vintage

Sukat/Socks – Lindex

Kengät/Shoes – Bruno Premi

Tarkistin juuri huvin vuoksi muutaman eurooppalaisen suosikkikaupunkini tämänhetkiset lämpötilat ja sitten Oulun ennusteen. Hupia siitä ei tosin oikeasti seurannut tippaakaan, vaan pelkästään masennusta Ouluun loppuviikoksi ennustettujen pakkaslukemien takia. Muualla lämpötilat huitelevat vielä mukavasti lähellä 20 astetta, niin kuin meillä tuona suloisena sunnuntaina. Olen huomannut, että huono sää – etenkin kylmyys – saa minut voimaan kaikkine paleluineni ja mummomaisine kolotuksineni paitsi fyysisesti huonosti, niin se myös latistaa mielialaani niin paljon, että Suomi – vaikka rakas onkin – on minulle valitettavasti väärä paikka asua. Siispä parin vuoden kuluttua tohtoriksi väiteltyäni todennäköisesti toteutan suunnitelmani hakea töitä jostain keskisen tai eteläisen Euroopan suurkaupungista.

Masentaako kylmyys sinuakin vai nautitko syksyn ja talven tulosta? (Olen kuullut villiä huhua, että jälkimmäiseen ryhmään kuuluvia ihmisiä on oikeasti olemassa!) Missä viettäisit syksysi mieluiten? Haluaisitko muuttaa ulkomaille – tai asutko jo kenties maailmalla – vai jäisitkö mieluiten koti-Suomen kamaralle?

Even though I was born in Finland, it’s not, unfortunately, the right country for me to live in because of the cold weather that makes me very ill and depressed. I’m constantly planning on moving to a city in Central or Southern Europe where the climate would be much more gentle, and I probably will do that after I have finished my PhD in about two years. However, a week ago we got one day with such a warm weather that it reminded me of autumn in Central Europe. I was so happy! I was able to wear a summer dress with a leather jacket, boots with bare legs and a beret just for the looks – not to keep my head warm. What’s autumn like where you live and do you like it there?

w/ ♥, Hanna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.