KIITÄJÄKUOSI JA PARI TYYLIMUISTOA YLÄASTEELTA

P1201111

Yksi suosikkiasuistani viime aikoina on ollut kiitäjäkuosinen mekko. Tai no itse asiassa se ei ole mekko lainkaan, vaan paidan ja hameen yhdistelmä. Ne ovat kotimaisen (kajaanilaisen!) R-collectionin tuotantoa. Moni muistaa varmasti R-collectionin kuuluisista anorakeistaan, jotka olivat erityisen suosittuja 80- ja 90-luvuilla.

Meille Kajaanin kasvateille R-collection on tuttu muutenkin. Esimerkiksi omina yläastevuosinani eli 2000-luvun alkupuoliskolla ihan kaikki Kajaanin nuoret pukeutuivat merkin college-huppareihin, joita keväisin ja syksyisin käytettiin myös ulkotakkeina. Tytöt käyttivät hupparin kanssa paksua, usein jotain pastellinsävyistä kaulaliinaa, joka kiedottiin kaulan ympäri siten, että se taitettiin kaksinkerroin, vedettiin selkäpuolella hupun alta ja etupuolella vapaat päät työnnettiin toiseen päähän jääneestä lenkistä läpi. Itselläni oli valkoinen huppari ja lisäksi vaaleanpunainen huputon college-takki.

Yläastevuosilta muistan myös poikien hassun villityksen: yhtäkkiä jokaisella oli jalassaan R-collectionin anorakkihousut. Usein ne olivat punaiset tai mustat, mutta myös villimpiä värejä näkyi, muistaakseni pikkuveljelläni oli kirkkaat vaaleansiniset. Parhaimmat omistivat housuja useissa eri väreissä. Tuon ajan lökäpöksytyyliin housut piti tietenkin ostaa pari kokoa liian suurina ja roikottaa haaraosiota polvissa asti. Olen usein miettinyt, että olikohan tätä samaa muotivillitystä koskaan muualla kuin Kajaanissa.

Kajaanin tehtaanmyymälässä oli se kiva juttu, että siellä myytiin niin sanottuja kakkoslaadun vaatteita hieman halvemmalla, jolloin myös rahattomalla teinillä saattoi olla niihin varaa. En kuitenkaan koskaan huomannut edes kakkoslaadun vaatteissa oikeasti mitään vikaa. R-collection onkin aina merkinnyt minulle laatua ja kestävyyttä. Minulla on vieläkin kotihousukäytössä serkkujeni vanhoja college-housuja 90-luvun alusta, ja ne ovat edelleen uudenveroisia.

P1201108

2000-luvun edetessä R-collectionin suosio ehkä hieman hiipui, kunnes muutaman vuoden takaisen sukupolvenvaihdoksen ja brändin uudistamisen myötä merkki tuntuu elävän nyt uutta nousukauttaan. Huppariteinivuosien jälkeen koin itsekin, että merkin vaatteet olivat ehkä liian minimalistisia ja rentoja minun makuuni. Viime aikoina selkeiden linjojen sekaan on kuitenkin ilmestynyt aina välillä minunkin tyylisilmääni miellyttäviä vaatekappaleita, ja ajattelinkin jokin aika sitten, että jos jotain tosi paljon minun näköistäni R-collectionin valikoimista löytyy, niin haluan ehdottomasti ostaa sen tukeakseni suomalaista, vastuullista ja perinteikästä brändiä. Sitten viime syksynä törmäsin upeaan kiitäjäkuosiin, ja se oli siinä: hame kyseisessä kuosissa ja vieläpä aivan minuntyylisessäni mallissa oli saatava. Myöhemmin, joulun välipäivinä, vierailin Kajaanin myymälän alennusmyynneissä näennäisenä tarkoituksenani vain vähän katsella. Oikeasti olin varmasti jo alitajunnassani tehnyt päätöksen, että myös kiitäjäkuosinen paita on hameen kaveriksi saatava.

Viime kuukausina nämä ovat olleet joko yhdessä tai erikseen päälläni suunnilleen kaikissa vähänkin siistimpää pukeutumista vaativissa tilaisuuksissa, mutta varsinkin hametta olen käyttänyt ahkerasti myös arkena. Vaikka olenkin todennut, että mukavuus on minulle vaatteissa toissijainen asia, niin nyt on pakko sanoa, että nämä ovat myös todella mukavat päällä. Kangas on tosi ryhdikästä, ja kuvien perusteella saattaisi  luulla, että se on myös jäykkää ja paksua, mutta jollain ihmeen tavalla se onnistuu olemaan ryhdikkyydestään huolimatta ihanan pehmeää, ohuehkoa ja kevyttä. Suosittelenkin tästä kankaasta tehtyjä vaatteita todella lämpimästi! Myynnissä olen nähnyt tämän paidan ja hameen lisäksi ainakin kiitäjäkuosisen liivimekon, naisten housut ja miesten takin. R-collectionin sivuilta näitä kaikkia näyttää löytyvän vieläkin “ötökkäkuosi”-nimellä.

P1201094P1201092

Hiuspanta/Headband – Pull&Bear

Korvikset/Earrings – Second Hand/Niin Mua

Laukku/Bag – Kirpparilta/Found from a fleamarket

Paita/Blouse – R-collection

Hame/Skirt – R-collection

Kengät/Shoes – Billi Bi

P1201061-2

Näitä kuvia ottaessa oli muuten pirun kylmä, 28 astetta pakkasta ja tuulista. Kuvaussession jälkeen olin hetken aikaa varma, että onnistuin palelluttamaan käteni niin, että ne pitää amputoida ranteista alaspäin. No, tässä vielä kuitenkin omin nakkisormin kirjoitellaan, joten loppu hyvin kaikki hyvin. Naurattaa katsoa näitä kuvia, sillä ainakin itse näen ilmeideni kireydestä, että oli vähän epämukavat oltavat. Viimeisestä kuvasta kylmyyden huomaa jo hiusten huurteisista latvoistakin. Vaikka valo onkin aina uskomattoman kaunis noina jäätävinä päivinä, niin olen hyvin iloinen, ettei samanlaisia pakkasia ole enää viime viikon torstain jälkeen ollut eikä näyttäisi olevan tulossakaan. Kevättä kohti! Odotan jo tosi innolla kevätvaatteisiin pukeutumista.

I grew up wearing R-collection, a clothing brand from my home town, Kajaani. It was actually a very popular brand all over Finland in the 80’s and 90’s but I think people kind of forgot about it in the 00’s, even though they never stopped making durable high-quality clothes. However, in 10’s (I have no idea how this is decade is supposed to be called) they successfully regenerated their brand and started to seem interesting again, to me and to many other people. Their clothes always were and still mainly are pretty minimalistic, which doesn’t really fit my style, but in the past few years they also started making more peculiar pieces of clothing every now and then.

Some time ago I decided that if I found something in their collection that “looks like me”, I would definitely buy it because I really want to support this local, responsible and traditional brand. Then I saw this bug print last autumn and that was it. I had to get the skirt. Then winter sales happened and I couldn’t resist buying the blouse too. The fabric is so soft and comfortable and I’ve been wearing this combination or one of the pieces for basically every occasion lately. The print is still available on their website in this skirt and blouse but also in a men’s jacket and a pair of women’s trousers and a pinafore dress.

Can you tell by looking at my face (and tips of my hair!) that it was -28 °C (-18 °F) and windy when these outfit photos were taken? I was afraid I would have my arms amputated but luckily I’m still writing with my own little fingers. I’m so happy it’s not that cold anymore. We are definiltely heading towards spring! There’s still loads of snow though, so I think I have to wait for a while to wear spring outfits.

w/ ♥, Hanna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.