ARKIVAATTEET, JUHLAVAATTEET JA PRESIDENTIN ROUVAN MEKKO

En oikein pidä ajatuksesta, että vaatteet pitäisi rajata tiukasti arki- ja juhlavaatteisiin. Onhan minulla toki esimerkiksi iltapukuja ja todella juhlavista materiaaleista valmistettuja juhlavaatteita, joita en tietenkään käytä arkena, mutta iso osa vaatteistani ei oikein asetu kumpaankaan joukkoon, vaan niiden väliin. Loppujen lopuksi kaikki onkin yleensä kiinni asusteista – vasta ne luovat kokonaisuuden ja määrittävät sen, minkälaiseen tilaisuuteen asu sopii ja kuinka juhlava se on.

Esimerkiksi näiden kuvien mekossa olen ollut sekä työhön liittyvällä illallisella että ylioppilasjuhlissa, ja silloin asu oli minusta tilaisuuksiin aivan sopiva, sillä olin yhdistänyt mekkoon juhlavat asusteet: sirot mustat juhla-avokkaat, pienen, mustan, kiiltonahkaisen laukun ja kultaiset korut. Mekko kuitenkin sopii minun mielestäni eri tavalla asustamalla hyvin myös arkeen, sillä se on materiaaliltaan puuvillaa. Reilu viikko sitten, ihan tavallisena kesäisenä lauantaina, mekko toimitti ihan tavallisen kesämekon virkaa, kun yhdistin siihen puupohjaiset sandaalit, kesäisen olkihatun ja olkilaukun – joka on muuten yksi suosikkini viimeaikaisista kirpparilöydöistäni – sekä isot puiset korvikset. Tässä asussa kävin lounaalla vihdoinkin Ouluunkin avatussa sushibuffetissa sekä kävelyllä Ainolanpuistossa.

Tuntuu, että Suomessa on edelleen vallalla sellainen käsitys, ettei vaatteilla saa koreilla ja arkena ei missään nimessä voi pukeutua yhtään juhlavan suuntaan viittaaviinkaan vaatteisiin, vaan ne kaikki olisi säilytettävä erikoistilaisuuksia varten. Tämä on ihan typerä ajattelutapa, koska tällä tyylillä saisimme pitää monia ihanimpia vaatteitamme kovin harvoin – esimerkiksi tämä mekko roikkuisi hengarissaan kaapissa, sillä ainakaan minun elämäni ei ole pelkkää juhlaa, johon saisin jatkuvasti pukeutua. Lisäksi monen suomalaisen mielestä mikä tahansa vähänkin tavallisesta farkut ja t-paita -tyylistä poikkeava vaate on automaattisesti juhlavaate, vaikka sen olisikin asustanut hyvin arkisesti puukengillä, ja siksi ehkä sain taas kerran muutaman pitkän ja kummeksuvan katseen osakseni sushibuffetissa. Tai sitten vain kuvittelen.

Kuvien Ivana Helsingin mekon olen tilannut käytettynä Rekiltä muistaakseni puolisentoista vuotta sitten. Rakastan sen kuosia ja leikkausta, ja se onkin toinen tässä postauksessa mainitsemistani puhvihihaisista mekoistani, joita aion käyttää ahkerasti tänä kesänä. Olen nähnyt samanlaisen mekon kuvissa Jenni Haukion päällä pari vuotta sitten. Eihän sitä tiedä, vaikka hän olisi päättänyt myydä omansa pois, ja tämä olisi täsmälleen sama mekko.

Hattu/Hat – Jaggar Vintage

Korvikset/Earrings – Samaskoru (2018)

Laukku/Bag – Vintage, kirpparilta/Flea market

Mekko/Dress – Second hand (Ivana Helsinki)/Rekki

Kengät/Shoes – Moheda (2018)

I don’t like the idea of separating your clothes into “everyday” and “party” categories. I mean, life is not a party all the time, so if you think you can only wear certain pieces to parties, you get to wear them very rarely. Of course there are exceptions, such as evening gowns or other fancy dresses that you don’t wear on a regular day, but I think that, in most cases, it’s all about accessories. For example, I have worn this second hand Ivana Helsinki dress for a party with black heels, a clutch and golden jewellery but a week ago on Saturday I wore it for a sushi buffet lunch and a walk in a park with summery accessories. I think it worked well in both situations. There’s a funny thing about this dress: I have seen the First Lady of Finland wearing this dress a couple of years ago, so who knows, maybe she decided to sell it and this is exactly the same dress!

Erotteletteko te vaatekaappinne sisällön tarkasti arki- ja juhlavaatteisiin vai onko teilläkin monikäyttöisiä vaatekappaleita, joista saa asustamalla sopivia erilaisiin tilanteisiin?

w/ ♥, Hanna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.