PAREMPIA VALINTOJA VAATEKAUPOILLA

Kaupallinen yhteistyö: Kekäle

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAkekale4

Varmasti jokainen blogini lukija ja Instagram-tilini seuraaja tietää, että vastustan pikamuotia, suosin second hand -vaatteita, ja haluan kannustaa muitakin miettimään, voisiko joskus uuden sijaan ostaa käytettyä. Tiedän kuitenkin, ettei second hand -shoppailu ole kaikille ja kaikissa tilanteissa yhtä helppoa: kirppareilta saattaa olla vaikeaa löytää sopivankokoisia tai tarpeeksi laadukkaita vaatteita, kotona ei ehkä ole ompelukonetta tai itsellä taitoja kirppisvaatteiden muokkaamiseen, omalla paikkakunnalla ei välttämättä ole hyviä käytettyjen vaatteiden liikkeitä, ja nettishoppailuun liittyvä hutiostosten uhka arveluttaa. Joskus käytettynä ei vain mistään löydy juuri sellaista vaatetta kuin tarvitsisi. Kaikki eivät myöskään ole yhtä etuoikeutettuja kuin minä, joka olen sattunut saamaan omaan vaatekaappiini suuren määrän äitini ja mummuni vanhoja vaatteita. Ymmärränkin varsin hyvin, että välillä on ostettava uuttakin, ja teen niin toki itsekin. Vaateostoksilla voi kuitenkin aina miettiä, millä tavalla voisi toimia kestävämmin ja pikamuotia välttäen. Minulle tarjoutui hiljattain mahdollisuus kaupalliseen yhteistyöhön Kekäleen kanssa, ja tutustuttuani Kekäleen tarinaan päätin, että haluan tukea tätä suomalaista perheyritystä. Ajattelinkin nyt yhteistyön tiimoilta kertoa, mihin asioihin kiinnitän itse huomiota uusia vaatteita ostaessani.

kekale5kekale1kekale3

Paikallisten yrittäjien tukeminen. Ostan mieluummin vaatteeni kotimaisista kivijalkamyymälöistä kuin monikansallisilta ketjuilta. Siten tuen suomalaista työtä ja verorahojen jäämistä kotimaahan. Kekäle on joensuulaislähtöinen perheyritys, joka on vaatettanut suomalaisia jo yli 60 vuotta. Nyt myymälöitä on kymmenellä paikkakunnalla, ja valikoimissa yli 120 vaatermerkkiä naisille, miehille ja lapsille. Viimeisin – ja pohjoisin – liike avattiin Ouluun (Isokatu 30) reilu viikko sitten. Sen valikoimassa on sekä naisten että miesten vaatteita tietyiltä brändeiltä, ja verkkokaupasta on mahdollisuus tilata vaatteita suoraan myymälään, jolloin koko ketjun valikoima on saatavilla myös Oulussa. Sain yhteistyön merkeissä valita Oulun myymälästä omaan tyyliini sopivan asukokonaisuuden.

kekale10_2kekale6

Laatu ja kestävyys. Maksan mieluummin vähän enemmän laadukkaasta ja kestävästä vaatteesta kuin pikkusumman huonolaatuisesta halpatuotantovaatteesta. Kekäle haluaa taistella pikamuotia vastaan tarjoamalla vaatteita, jotka kestävät käyttöä ja pesukertoja. Valikoimista löytyy useita kotimaisia ja ulkomaisia laatumerkkejä, kuten Andiata, Balmuir, Canada Goose, Day Birger et Mikkelsen, Gant, Hugo Boss, Joutsen, Levi’s, Lumi, Makia, Philosophy Blues Original, Ril’s, Samsøe & Samsøe, Selected Femme ja Tiger of Sweden – vain muutamia suosikkejani mainitakseni. Kekäleen ideologian mukaan ”vaatteiden tulee maksaa itsensä takaisin kestävyydellään ja käyttökerroillaan – sekä tietenkin sillä mitä se saa omassa peili- ja mielikuvassa aikaiseksi”.

kekale7_3kekale8_4

Materiaali. Minulle materiaali on tärkein kriteeri uutta vaatetta ostaessani. Pääasiassa suosin luonnonmateriaaleja, mutta myös laadukkaat keinokuidut toimivat joissain vaatteissa, kuten ilmavissa mekoissa. Olen myös iloinen, että vaatevalmistajat käyttävät nykyisin paljon kierrätettyjä materiaaleja. Oulun Kekäleen valikoimasta valitsin itselleni Hugon neuleen, joka on pääosin villaa ja alpakkaa, ihanan pehmeä ja oikeasti lämmin – toisin kuin mikään akryylineule – sekä Selectedin mekon, joka on valmistettu kierrätetystä polyesterista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarpeeseen ostaminen. Kirppareilta saatan ostella vaatteita hieman huolettomammin, mutta uutta ostaessani pidän aina mielessäni sen, mitä oikeasti tarvitsen ja mitä vaatekaapistani todella puuttuu. Lähdinkin Kekäleelle mielessäni kaksi vaatekappaletta, jotka ovat olleet ostoslistallani jo pitkään, mutta joita en ole löytänyt käytettynä: 1. Värikäs, mieluiten kuosillinen villaneule. Ilman villavaatteita en selviytyisi Oulun talvesta, mutta omistin ennestään vain pari yksiväristä ja melko neutraalia villapaitaa. 2. Musta, arkikäyttöön(kin) sopiva mekko. Yhtä pikkumustaa ja yhtä hautajaismekkoa lukuunottamatta minulla ei ollut kaapissani mustia mekkoja. Juuri nämä kaksi kaivattua vaatekappaletta onnistuinkin Kekäleeltä löytämään! Katselin kyllä vähän sillä silmällä myös ihania Samsøe & Samsøe -kukkamekkoja, mutta pidin järjen päässäni ja muistutin itseäni siitä, että vaatehuoneessani on jo niin monta kukkamekkoa, että uutena minun ei sellaista kannata hankkia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oma tyyli. Vaikka joskus voikin olla vaikeaa määritellä tyyliään – onhan omanikin melko vaihteleva sekamelska – , niin uutta vaatetta ostaessa kannattaisi kuitenkin trendien perässä juoksemisen sijaan pohtia, sopiiko vaate omaan tyyliin, jotta se tulisi varmasti pitkäaikaiseen käyttöön. Kaikista epäekologisin vaatehan on käyttämättä jäävä vaate. Mielestäni hyvä keino on miettiä lempivärejään. Minulla se on oranssi, joten olen varma, että tälle oranssinsävyiselle villapaidalle tulee käyttöä. Sen sävyt sopivat hyvin yhteen monien asusteideni kanssa. Tässä asussa yhdistin siihen mummuni vanhan baskerin, nahkaisen vintage-laukun ja suosikkisyyskenkäni. Mekot ovat ehdottomasti yksi tyylini kulmakivistä, joten en myöskään epäile hetkeäkään, etteikö minulla tulisi käytettyä tätä mustaa midimittaista mekkoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaatteen yhdisteltävyys ja monikäyttöisyys. Minun mielestäni paras vaate on sellainen, jota voi yhdistellä monella tavalla ja joka eri tavoin asustettuna sopii useisiin erilaisiin tilanteisiin ja vuodenaikoihin. Esimerkiksi tämä mekko sopii mustan värinsä puolesta yhteen ihan kaiken kanssa. Pitkähihaisena se toimii sisätiloissa sellaisenaankin ja alkusyksyn säissä neuleen tai neuletakin kaverina, mutta yhtä hyvin sen voisi pukea vaikkapa bleiserin tai nahkatakin alle. Avokkaiden, juhlavien asusteiden ja korujen kanssa se sopisi varmasti moneen juhlaankin. Villapaidan puolestaan voi pukea syksyllä tähän tyyliin liehuvien mekkojen ja hameiden kanssa, mutta kylmemmällä talvisäällä alaosaksi voi vaihtaa vaikkapa farkut tai nahkahameen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neule/Sweater – Hugo by Hugo Boss (saatu blogin kautta Kekäleeltä/gifted)

Mekko/Dress – Selected Femme (saatu blogin kautta Kekäleeltä/gifted)

Baskeri/Beret – Mummuni vanha/My grandmother’s old

Laukku/Bag – Vintage, Wardrobe Queen

Kengät/Shoes – Bruno Premi

Onko siellä ruutujen takana muita oululaisia? Oletteko ehtineet jo vierailla Kekäleen uudessa myymälässä? Mitä tykkäsitte? Minusta ainakin on mahtavaa, että Ouluun saatiin jokin muu vaatekauppa kuin monikansallinen ketjuliike, ja  tykkäsin erityisesti siitä, miten hyvää palvelua myymälässä sai. Loppuun muuten vielä sellainen vinkki, että kaikkien syyskuussa Oulun myymälässä ostoksia tehneiden kanta-asiakkaiden kesken arvotaan 500 euron lahjakortti, joten jos juuri nyt on tarve jollekin vaatteelle, niin kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa Kekäleen valikoimat ja liittyä samalla kanta-asiakkaaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

w/ ♥, Hanna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.